4 gode grunner til å vurdere backup av din Microsoft 365

backup

Det første man må tenke på er hva dine data er verdt og hvor viktige er de for deg og selskapet ditt. Sannheten er at alle data er ikke likeverdige. I dette innlegget gir vi deg gode grunner til å sterkt vurdere backup av din Microsoft 365.

Som daglig leder av et SMB selskap, må du være kritisk til dine digitale verdier. Vi har tidligere skrevet innlegg om hvordan du kan ivareta dine digitale verdier, og som en fortsettelse gir vi deg gode grunner til å sikkerhetskopiere dine M365 data.

Mange vil nok tenke at når alt er i skyen, er alt trygt og godt. Dessverre! Det er ikke slik!

Runtime har i over 30 år jobbet med sikkerhetskopiering og gjenoppretting for våre kunder. Vi syns derfor at det er vanskelig å forstå når noen sier “X er så bra, det trenger ikke å sikkerhetskopieres.” Når noen antyder at Microsoft 365 (tidligere Office 365) er så bra at den “utfører sikkerhetskopier” for deg, så høres dette rart ut for oss, for det er rett og slett ikke sant.

Runtime | IT-tjenester til små- og mellomstore bedrifterMicrosoft 365 tilbyr grunnleggende beskyttelse for å håndtere noen risikoer som kan skade dataene dine, men det er ting den ikke beskytter deg mot, og det er blant annet menneskelig svikt. Selv om du føler at du er godt beskyttet, kan gjenopprettingen være tidkrevende og gi ganske mye mer arbeid hvis du ikke har et tredjeparts sikkerhetskopieringsverktøy. Så kanskje backup er en god ting tross alt.

Den første grunnen til at Microsoft 365 bør beskyttes av en tredjepart er det eldgamle konseptet med 3-2-1-regelen for sikkerhetskopiering. Tre kopier av dataene dine på to forskjellige medier, hvorav den ene skal være ekstern. Å bruke Microsoft 365 for å beskytte seg selv bryter med alle disse grunnleggende databeskyttelsestrinnene. Det er som å sikkerhetskopiere filene dine til en annen skive på din lokale harddisk. En app skal være beskyttet av noe som ikke er appen. Selv Microsoft er enig. Her er hva de sier i deres serviceavtale for Microsoft 365.

«Det anbefales på det sterkeste at du sikkerhetskopierer Innholdet Ditt jevnlig. Microsoft kan ikke holdes ansvarlig for Innholdet Ditt eller materiale andre laster opp, lagrer eller deler ved hjelp av Tjenestene.»

Microsoft skriver også i sine vilkår at dataene blir tilgjengelige i seks måneder. Det vil da i praksis si at du som bruker eller eier har ingen rettigheter utover de seks månedene. Hva om dine e-poster blir borte? Hva om Teams kanalene blir slettet?

Her er de fire grunnene til at du burde sterkt vurdere sikkerhetskopi av dine data i Microsoft 365.

1. Verdisetting av dine data

Et av de elementære spørsmålene er: hva dine verdier er verdt? Og hvor viktig er de for deg?

Noen er selvsagt mer verdt enn andre. I en bedrift med 10 ansatte vil de ulike menneskene ha ulike roller, mens daglig leder sitte på de mest verdifulle dataene. Faktumet er at verditapet kan skje når som helst og sårbarheten er høy for små- og mellomstore bedrifter. Ifølge en undersøkelse er det 60% sannsynlighet for en SMB-bedrift stenger dørene innen seks måneder dersom de mister dataene sine.

Det er derfor viktig å tenke over hva dine data er verdt.

2. Kostnad for backup

La oss si at et selskap med 10 ansatte er på sitt fjerde år med drift. I alt snakker vi om 40 årsverk. i løpet av denne perioden har det blitt produsert endel arbeid, noe av det er arkivert, og ligger i permer og noe ligger i skyen. Ifølge Gartner skapes det konsekvent overskrifter på grunn av sikkerhetsbrudd. Ifølge Microsoft er du selv ansvarlig for å sikkerhetskopiere dine data.

Norske aviser har skrevet endel om hackerangrep utført mot Norge. Digitalattackmap kartlegger cyberangrep i sanntid og Norge er ikke utlukket.

Runtime kan sikre din bedrift for en fast pris per mnd. Våre sikkerhetseksperter følger nøye med på utviklingen og har den nødvendige opplæringen for at du skal føle deg trygg og at du kan fokusere 100% på ditt arbeid.

3. De største er mer utsatte – en myte

De store selskapene er mer utrustet enn de små. De har gjerne en stor stab med IT-eksperter og økonomi til å hente inn mer ressurser om nødvendig. De små derimot har begrenset økonomi og stiller ikke like sterke i kampen mot cyberangrep. Den største trusselen kan være «ransomware» – hvor hackerne gjør et krav om penger før dataene leveres tilbake. Hvilken garanti er det for at du får dataene dine tilbake etter at du har betalt inn summene? Og hvor sikker er du at dataene ikke allerede har havnet på feil steder?

Vel, det er en myte at det er de største som blir utsatt. Små- og mellomstore bedrifter er særlig utsatte. Risikoen her høyere; på grunn av lavere sikkerhet, dårligere backuprutiner og begrenset kunnskap.

4. Godt utbytte

Mange av oss har prøvd seg på aksjemarkedet. Alle vil investere i aksjer som gir mest avkastning. Akkurat på samme måte investerer du i din egen sikkerhet for å få best avkastning.

spør meg om backup

Daniel Hillervik

Daniel Hillervik
Senior systemkonsulent

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Del innlegget med andre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content