Ferieklar? 4 ting du bør tenke på før du tar ferie.

ferieklar

Nå er det virkelig tid for ferie. Norge gjenåpner, og vaksinering skjer i rekordfart. Enten om du skal på en innenlands- eller utenlandsferie er det viktig å ha sikkerhet i god behold. Gjør deg ferieklar med våre beste tips til en trygg og sikker ferie.  

Etter nesten to år med lockdown og hjemmekontor er en avkobling viktig. Normalt tar man med seg teknologien på ferie, imens mange slår til seg fullt med ro og lar PC-en ligge igjen i sekken hjemme. Uansett er det viktig å ha en trygghet.  

I den siste tiden har vi skrevet mye om økning av nettangrep i koronatiden. Dessverre så har ikke hackere et mønster man kan følge for å stoppe de. Derfor er det svært viktig å være varsom før man klikker på lenker eller åpner vedlegg i en e-post. Her kan du lese om fire fellestegn for nettfiskeangrep (phishing).  

Sjekkliste før ferien 

1. Husk fraværsassisten! 

Vi anbefaler alle å aktivere fraværsassistenten for e-post mens man er på ferie, slik at de som sender e-post får et automatisk svar om at man ikke er tilgjengelig og når man evt. er tilgjengelig igjen. 

Det er ikke anbefalt å legge inn alt for mange detaljer, men en liten notis om hva sentralbord nummeret er eller hvordan man kan komme i kontakt med de andre på kontoret mens du selv er borte kan være å anbefale. 

Husk at det i Outlook finnes 2 autosvar. 1 autosvar internt, som kun de med samme @epostdomene som deg vil se og 2 autosvar eksternt, som alle andre vil se. Benytter du deg av Office 365 e-post løsningen så kan du også aktivere og endre fraværsassistent svarmeldingene via webmail (https://office.com). 

2. Sjekk data inkludert i mobilabonnementet. 

Vi bruker mer data på ferie. Det kan i og for seg være på sosialemedier, restauranttips, lese aviser eller andre ting. Med fri roaming i Europa frister det enda mer å bruke mobildata på ferie.  

Det blir veldig dyrt å bruke data som ikke er inkludert i abonnementet. Sjekk hva du har inkludert i abonnementet.  

3. Vær oppmerksom på e-post 

Det hender at man sjekker e-post sporadisk. Her anbefaler vi at du er ekstra oppmerksom på innkommende e-poster. Les vårt innlegg om phishing og hvordan du ser forskjell på ekte og falske e-poster.  

4. Koble deg opp mot sikre wifi hotspot 

Selv på ferien har du med deg mye informasjon, og din mobil, nettbrett eller datamaskin inneholder mye sensitiv data. Som regel skal man bare koble seg opp for å oppdatere Facebook status eller lese en avis.  

Når du kobler deg opp på et usikkert nettverk, som gratis wifi på kafeer og restauranter, kan noen ha hensikt om å stjele informasjon fra deg. Angriperen kan følge med på det du gjør og i verstefall “stjele” brukernavn og passord. Kanskje til og med installere malware på maskinen din. 

Vær forsiktig med hvilket wifi hotspot du kobler deg opp på. Er du usikker på hvilket wifi hotspot du skal koble deg på, kan du og bruke mobilen din som hotspot

Vi håper du får dratt nytte av tipsene og ønsker deg en riktig god sommer. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Del innlegget med andre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content