10 cybersikkerhetstips for små bedrifter

Faktisk kan små bedrifter være enda mer utsatt, siden de ofte mangler de store IT-budsjettene og ressursene som større organisasjoner har.

I dagens digitale tidsalder er små bedrifter like sårbare for cybertrusler som store selskaper. Faktisk kan små bedrifter være enda mer utsatt, siden de ofte mangler de store IT-budsjettene og ressursene som større organisasjoner har.

Derfor er det avgjørende for små bedrifter, spesielt i Norge, å ta cybersikkerhet på alvor.

I følge ENISA har nettfisking økt betraktelig under pandemien covid-19. I oktober 2020 skrev vi et innlegg om Phishing – nettfisking. Phishing er en svindelmetode hvor svindleren ber deg legitimere deg. Ofte er dette i forbindelse med at du blir fortalt at din konto har blitt hacket, eller er usikker, og ber deg da logge inn for å sikre den, eller bevise at du er eier av kontoen. 

Phishing er ikke bare utbredt blant private brukere, men også mange bedrifter blir svindlet gjennom denne metoden. 

Bare i 2023 har det vært enorme angrep mot norske bedrifter. Noen får vi lese om i mediene, mens andre hører vi aldri om eller går tapt.

I dette blogginnlegget vil vi dele noen viktige cybersikkerhetstips som kan hjelpe små bedrifter med å beskytte seg selv og sine kunder.

Cybersikkerhetstips for små bedrifter

1. Hold programvare oppdatert

Dette er kanskje det viktigste trinnet du kan ta for å beskytte din lille bedrift. Sørg for at operativsystemet, programvaren og antivirusprogrammet er oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. Hackere søker alltid etter sårbarheter i utdatert programvare.

Har du en IT-partner vil de sørge for at systemene dine er alltid oppdatert.

2. Opplæring av ansatte

Dine ansatte er den første linjen i forsvaret mot cybertrusler. Gi dem opplæring om hvordan de kan identifisere phishing-e-poster, skadelige lenker og vedlegg. Be dem også om å opprette sterke, unike passord og endre dem regelmessig.

Runtime har investert tungt i sikkerhet og har ekspertise innen faget. Her blant kan vi nevne vår eminente løsning Security Awareness. For kun 25,- per bruker, per måned, kan din bedrift øke bevissthet rundt phishing, falske e-poster og skadelige lenker.

3. Bruk av multifaktorautentisering (MFA) eller tofaktorautentisering (2FA)

Implementer MFA i bedriften der det er mulig. Dette gir et ekstra lag med sikkerhet ved å kreve at brukerne oppgir en engangskode i tillegg til passordet.

Multifaktor- eller to-faktor autentisering sikrer deg mot uautorisert aktivitet, som trusler og anti-malware. Slike angrep blir stoppet umiddelbart. 

4. Sikkerhetskopier regelmessig

Sørg for at dine viktige data er sikkerhetskopiert regelmessig, og test gjenopprettingen for å være sikker på at den fungerer som den skal. Dette vil hjelpe deg å unngå katastrofale tap i tilfelle et angrep.

5. Sikre nettverket

Bruk brannmurer og sikkerhetsinnstillinger for å beskytte bedriftens nettverk. Begrens også tilgangen til sensitive data til de som ikke trenger det.

Har du vurdert Network as a Service? Her får du alt en bedrift har behov for ifht. nettverk. Alt nødvendig maskinvare og utstyr, aksesspunkter til brannmur og kanskje til og med bredbåndsleveranse. Sentralisert nettverksstyring, overvåkning, firmware oppgraderinger og rapportering.

6. Etabler en responsplan for hendelser

Det er umulig at en person eller et lite team kan ha tilgang på banebrytende teknologi. Ekstern IT leverandør vil ha tilgang til ressurser, trening og sertifiseringer som holder dem oppdatert på de nyeste trender, trusler og praksis.

Forbered deg på det verste ved å lage en responsplan for dataangrep eller brudd på sikkerheten. Hvordan vil du håndtere situasjonen? Hvem skal kontaktes? Jo raskere du reagerer, jo mindre skade kan angrepet forårsake.

Ved å outsource din IT til en ekstern partner vil du redusere risikoen og forbedre kriserespons.

7. Vurder sikkerhetstjenester

For mange små bedrifter i Oslo kan det være en god idé å vurdere å outsource cybersikkerhet til profesjonelle tjenesteleverandører som kan gi konstant overvåking og beskyttelse.

Runtime tilbyr nå enterprise sikkerhetsovervåkning uten at det sprenger hele IT-budsjettet. Med Managed Detection and Response (MDR) gir deg økt cybersikkerhet, frigjør IT-kapasitet og 24/7 trygghet.

8. Overhold personvernregler

Følg personvernregler som gjelder for din bransje og region. Dette inkluderer GDPR i Europa og eventuelle bransjespesifikke krav.

9. Vurder forsikring

Sjekk om det er en god idé å investere i en cybersikkerhetsforsikring som kan hjelpe deg med å dekke kostnadene ved et sikkerhetsbrudd. Flere norske forsikringsselskaper tilbyr det.

10. Evaluer og tilpass

Cybersikkerhetstruslene endrer seg kontinuerlig. Evaluer og tilpass dine sikkerhetspraksiser regelmessig for å holde tritt med utviklingen.

Å investere tid og ressurser i cybersikkerhet er en nødvendig del av å drive en vellykket bedrift i dagens digitale verden. Ved å følge disse tipsene og være proaktive når det gjelder sikkerhet, kan små bedrifter  beskytte seg selv og sine kunder mot cybertrusler og opprettholde en trygg og pålitelig online-tilstedeværelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Del innlegget med andre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content