Nettleser, hvilken skal jeg bruke?

 
blogg
 
Når det kommer til nettlesere så finnes de så mange og ikke alle vet hvilken man burde bruke. Det på toppen så finner vi Chrome, Firefox, Internet Explorer og Microsoft Edge til operativsystemet Windows. Det finnes enda flere gode alternativer som Brave, Opera, Safari og Vivaldi for å nevne andre. Og brukere har forskjellige behov og derfor foretrekker den ene over den andre. Men de skal vi ikke snakke om, vi holder oss til de som er mest kjent og holder størst markedsandel av nettleserne i Windows.
stat counterTrykk for å forstørre.
 
Her ser vi at Chrome Leder klart, med Safari som en god nummer 2 på Mac. Etter følger IE, Firefox og tilslutt Edge. Vi vet det er mange som bruker en nettleser uten å tenke over hva de burde bruke, og vi vil her fortelle litt om de nettleserne som folk flest bruker på sine Windows maskiner.
 
 
 
chrome
 
Chrome er et program utviklet av Google så de har hatt en del penger bak seg i utviklingen og har laget et veldig bra og strømlinjet produkt. Chrome er enkel å forholde seg til, lett og bruke for nybegynnere. Den fungerer rett ut av boksen uten at det trengs å gjøre noen endringer i innstillingene. Den har Google stående bak seg så den vil få de nyeste sikkerhetstiltakene raskt implementert. Hvis du vil så har nettleseren også et stort utvalg av utvidelser som vil hjelpe deg med arbeidsflyt, media bruk og masse annet. Chrome funker blant annet som en utmerket pdf leser. Og synkronisering av forskjellige enheter fungere meget bra.
Motoren som Chrome bruker gjør at selv om en fane du har oppe skulle henge eller krasje. Så vil ikke hele nettleseren gjøre det samme. Det skyldes fordi den kjører hver fane du har opp i en egen prosess. Dette er jo veldig bra for å minimere risikoen for og eventuelt miste arbeid. Men på grunn av dette så benytter Chrome seg av mye minne, så det kan bli hardt for en maskin som skulle ha lite RAM.
Det negative med denne nettleseren er at den spiser mye minne (RAM), den er eid av Google så det er det med å stole på at de ikke leser netthistorikken din. Google lever på informasjon, hvor det er kjent at de leser din Gmail konto for å kunne skreddersy reklame for deg. Google er kjent for å samle mest mulig informasjon om hver enkelt bruker av deres tjenester.
Men ønsker du deg en minimalistisk utseende nettleser som er rask, sikker, og har et stort utvalg av utvidelser, og er ikke bekymret for informasjon som kan samles opp om deg. Så er denne å anbefale. Den har også veldig bra synkronisering på kryss og tvers av enheter.
 
 
firefox
 
Firefox er utviklet av Mozilla, og ble lansert for alle helt tilbake i 2004. Nettleseren har utviklet seg massivt opp igjennom tiden men den siste versjonen deres som de har døpt Firefox Quantum, har virkelig løftet nettleseren deres opp flere hakk. Firefox har alltid vært rettet litt mer mot avanserte brukere eller de som er over snittet interessert. Men deres siste versjon så har de gjort om på utseende på nettleseren deres og gjort den med minimalistisk og brukervennlig.
Mozilla har alltid vært i fronten for nettnøytralitet på internett. Du skal kunne surfe uten å være bekymret for at nettleseren sporer og loggfører det du gjør, og sender informasjonen videre så dette kan bli solgt. Derfor er det mange som foretrekker Firefox fremfor andre.
Firefox fungerer veldig bra rett ut av boksen, men mange liker og justere innstillingene siden den tillater mange tilpasninger. Den kommer også med et stort utvalg av utvidelser som du kan velge og installere for å gjøre hverdagen din litt enklere. Det er synkronisering som fungerer utmerket.
Med de forandringene de har gjort under panseret på nettleseren så har den blitt raskere, minst like om ikke raskere enn Chrome, mer responsiv og strømlinjet i henhold til hvordan markedet har blitt. Minimalistisk og lekker og se på.
Det negative med Firefox er at den også bruker en del minne, ikke like mye som Chrome men mer en nok. Hvis du har mange faner opp, og utvidelser installert så kan den bli treg.
Med de store tilpasningsmulighetene og utvalget av utvidelser så er Firefox noe mange foretrekker. At de også er for nettnøytralitet, og ikke har informasjonssanking på høyt nivå så er det lett å anbefale denne nettleseren.
 
 
microsoft edge
Microsoft Edge ble introdusert sammen med Windows 10, og er standard nettleseren inntil du bytter. Det er arvtageren til den gamle Internet Explorer. Når den først kom så tillot den ikke utvidelser. Det skapte mye misnøye etter som mange likte den nye nettleseren i forhold til gamlefar IE (Internet Explorer). Det skulle også gå en stund før det ble innført, men når det skjedde så var brukerne fornøyde. Selv om man må innom Windows Store for å få tak i utvidelsene. Noe som kan virke kronglete. Men utvalget er ikke på samme nivå som Chrome og Firefox.
Nettleseren er rask, minimalistisk i utseende som alltid er et pluss. Den er også ikke så slem mot minne som Chrome og Firefox.
Denne nettleseren har ikke like stort utvalg som Chrome og Firefox, hvor utvalget er massivt. Den er ikke like flink som Chrome og Firefox på en rekke funksjoner.
Edge har et større potensial enn det viser nå, så vi får se hva Microsoft gjør videre. Den er rask, har Microsoftkonto synk over flere enheter. Som bra for dere som har Windows telefon, Surface, bærbar pc eller stasjonær.
 
 
internet explorer
 
Gamlefar av nettleserne, den kom pakket inn med Windows 95 og gjort det frem til i dag. Dette skapte Microsoft en stor fordel i forhold til konkurrentene, og fikk derfor en stor del av markedet bare fordi den var innbakt i Operativsystemet. Og på grunn av det, så ble mange applikasjoner bygget rundt at det skulle fungere optimalt med IE. Det kunne da bli problematisk for de som brukte andre nettlesere. IE har hatt noenlunde det samme utseende i alle år, og vært elsket og hatet i alle år av brukerne. Men ettersom konkurransen ble tøffere for IE så begynte de å falle akterut og ligger nå langt bak i utviklingen. Men grunnet systemer som er i bruk fremdeles er basert rundt IE så er det mange som bruker det.  Administratorer for IT på jobben din kunne også sende ut restriksjoner og slikt enkelt via administratorverktøy og gjorde også at de ble fortrukket og bruke IE over de andre. Og brukere som har brukt IE før, og ikke utvidet synet på hva som er der ute av nettlesere så bruker de fortsatt IE.
IE ligger nå bak i utvikling og hva hvermansen foretrekker å bruke. Den har det utvalget av utvidelser brukere flest vil ha, og er ikke like rask som de andre nettleserne. Den har heller ikke synkronisering. Man kan diskutere om sikkerheten er like bra som de andre store nettleserne, men jeg vil ikke anbefale og bruke IE i dagens Internettverden.
 
Nå har vi gått igjennom alle og sett litt på hva de kan tilby. Vi i Runtime vil da anbefale dere og våre brukere, Chrome og Firefox. Dette grunnet deres meget bra sikkerhet, brukervennlighet, synkroniseringsmuligheter, og utvidelsesmuligheter. De er de ledende nettleserne til Windows, og er stadig i utvikling.
Forfatteren foretrekker Firefox som sin nettleser.
Dere finner oss her:
Tullins gate 2 | 0166 Oslo
Pb. 6672 St. Olavs plass | 0129 Oslo
Telefon: (+47) 23 23 75 80
http://runtime.no
 
 
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Del innlegget med andre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content