fbpx

Nettvett

question man

question

I dagens internett tider er det ikke alltid lett å vite hva en skal forholde seg til når det gjelder beskjeder som dukker opp på skjermen din når du surfer eller eposter som kommer i innboksen. Du vet ikke hva du skal tro på eller ikke, og hva om maskinen din faktisk har virus?
Når du er ute og surfer i world wide web (www = world wide web) må du passe på og ikke la deg lure. Det finnes mange måter dette kan gjøres på og vi vil snakke litt om hvordan du kan beskytte deg selv.
Reklame og popups
Det kan det dukke opp beskjeder som sier din maskin har fått virus eller malware. Dette er vinduer som regel er veldig fargerike, og gjerne i fargen rødt som vi alle assosierer med fare.
Du må ALDRI stole på noe slikt, alt som dukker opp i ett nettleser vindu må du bare lukke. Skulle du fortsatt være litt usikker kan du starte et søk med antivirusprogrammet ditt, men ikke trykke på linken i vinduet. Hvis du ikke vet hvordan så snakk med en du kjenner som vet hvordan. Hvis du er kunde av oss så gjerne ring oss.
Du trenger ikke å surfe så langt ut på nettet fra de mest «kjente» nettsidene før en masse reklame og slike skremme varsler kan dukke opp. Så her er det viktig du forholder deg rolig og bruker sunt vett. Det du kan gjøre for å minimalisere slike ting er og ikke gå inn på sider som du vet kanskje ikke er de mest sikre eller hvert fall er klar over at slike vinduer kan dukke opp. Og da er det viktig at du lukker de og ikke trykker på reklamen.
 
Linker
Ikke trykk ukritisk på en internettlink som du har fått av en venn. Gjerne les hva linken heter før du gjør noe. Ser linken rar ut så spør før du gjør noe.
 
 
Eksempler på slike linker kan være:

  • http://gxycld.com
  • http://www.checkthisout.com
  • http://www.virusfixer.com

Dette er noen mer av de åpenbare linker som er/kan være farlig for maskinen din. Det finnes de som klarer å skjule adressen under navnet på noe annet.
Link http://news.au kan peke mot noe annet enn det du ser bare ved og se på linken. Men holder du musepekeren over linken kan du se hvilken nettside den egentlig peker til.
Bildet under ser du hvor http://news.au kunne ha pekt mot.
 
codeurl
Dette er en kjent metode på og lure godtroende og uvitende personer til og trykke.
Denne vil du se nederst til venstre i nettleservinduet, i andre applikasjoner så kan den dukke opp over musepekeren din eller ikke i det hele tatt. Dukker den ikke opp ville jeg ha vært kritisk og spurt hva dette er først.
Forum og chat
På et internettforum ville jeg ha sett om det er var noen andre brukere som hadde benyttet seg av den først, og hva de sier. Chatter du med noen på facebook eller i noen andre program så kan du vente til den du skriver med sier noe om linken de sender deg. Som regel vil en venn skrive hva de sender til deg, og på den måten de vanligvis skriver på. Dukker det opp en link hvor vennen din skriver «Sjekk denne!» eller lignende så gjerne spør hva dette er først. Det har gått flere runder hvor noen har trykket på noe de ikke skulle ha gjort og har fått maskinen deres infisert. Maskinen til den infiserte vil da sende beskjeden videre til personer på kontaktlisten din på samme som du opplevde.
Når det kommer til epost så dukker det stadig opp søppelpost, men noen slipper igjennom til innboksen og de kan virke og være ekte ved første øyekast. Men ser du nærmere på link i eposten og avsenders adresse så vil du kunne se feil.
 
skatteetaten
 
Her ser du et eksempel på at noen prøver og utgi seg som Skatteetaten, men ser du nærmere så ser du den har en helt rar adresse.
 
netflix
Her ser vi noen prøver og utgi seg for å være Netflix. Her ser vi både skrivefeil som er et godt tegn på at det er falskt, og det kombinert med en rar adresse som vi ser under her så vet vi den er falsk.
 
netflix
Skulle du være usikker når det kommer til slike beskjeder om utløpt abonnement og annet så logg inn på nettsiden. Ikke benytt linken og informasjonen du har fått i eposten, men skriv den egentlige adressen i nettleseren.
Ikke åpne vedlegg i eposter du ikke vet hvor kommer fra eller er usikker på om er trygt. Er det fra noen du kjenner så hør med dem først. Du skal ikke være redd, men utøve sunt vett. Nettvett!
Det er flere feller og gå i, men også lettere enn du tror å holde deg trygg.
Bruk sunn fornuft og vett, det vil bringe deg langt både på internett og livet generelt. En tur på internett skal være gøy og lærerikt, og ikke skrekk og gru.
 
Dere finner oss her:
Tullins gate 2 | 0166 Oslo
Pb. 6672 St. Olavs plass | 0129 Oslo
Telefon: (+47) 23 23 75 80
Ta gjerne kontakt

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Del innlegget med andre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hopp rett ned til innholdet